'Ongediertebestrijding in foodsector kan efficiënter'

5 november 2012

De ongediertebestrijding in de foodsector kan efficiënter en adequater. Medewerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s van ongedierte en herkennen problemen daardoor laat. Dat is de conclusie van Lagerwey bestrijding en bescherming. Daarom pleit de specialist voor een vernieuwende aanpak van de ongediertebestrijding waarbij de focus ligt op de zelfredzaamheid van bedrijven in de foodsector.

Henk Dijkstra, directeur van Lagerwey bestrijding en bescherming gelooft dat een structureel andere aanpak van de ongediertebestrijding de foodsector veel voordelen biedt: “Medewerkers die op de hoogte zijn van de symptomen van ongedierte, kunnen veel eerder problemen signaleren en de risico’s verkleinen. Daarnaast voorkomen ondernemers met de juiste kennis en vaardigheden onnodige bestrijdingskosten, omdat de specialisten alleen nog maar komen als het echt nodig is. Genoeg reden dus om de zelfredzaamheid te stimuleren.”

Effectieve samenwerking

Om de zelfredzaamheid in de foodsector te verhogen, organiseert Lagerwey bestrijding en bescherming vanaf oktober 2012 preventietrainingen. Deze trainingen worden gegeven door ervaren ongedierte experts en bieden concrete handvatten in het herkennen van ongedierte en het treffen van de benodigde preventiemaatregelen. Na afloop van de training kan de cursist kleine ongediertebestrijdingsacties zonder biocide zelf uitvoeren. Henk Dijkstra: “Nadat ongedierte is geconstateerd en bestreden, moet er volgens een strak schema worden gecontroleerd. In de toekomst kunnen medewerkers die een preventietraining hebben gevolgd, dit zelfstandig doen.” Zo wordt ongediertebestrijding dus een echte samenwerking tussen de foodbedrijven en de ongediertespecialisten.

Altijd op de hoogte blijven?